מהי ועדה רפואית?

רבים מכירים את המונח "ועדה רפואית" וחוץ מלהרגיש יראת כבוד ומעט חשש, לא בדיוק יודעים במה מדובר או למה לצפות, ועל כן נרחיב בנושא, ולו על מנת שתפיקו מהוועדה את המיטב. שנתחיל מנקודת ההתחלה? ובכן הוועדה מורכבת מרופא (או מקבוצת רופאים – תלוי באופי הליקויים הגופניים) שמתבקש לעבור על הממצאים והמסמכים הרפואיים, וכמובן שגם לערוך בדיקה פיזית (ברוב המקרים). לאחר שהרופא בוחן את סך המרכיבים, עליו לקבוע את שיעור הנכות, כך שאותו אדם שמצא לנכון להגיש תביעה (ולו בשל תאונת עבודה, רשלנות רפואית, מחלה, נכות כללית וכדומה) יקבל את התמיכה הכספית שמגיעה לו לפי חוק. מכאן שאין זה משנה אם תובעים רופא, את מקום העבודה, את ביטוח לאומי וכדומה – ראשית יש לקבוע מהו שיעור הנכות, ופה הוועדה הרפואית נכנסת לתמונה.

התנהלות נכונה

אם אתם מצויים בעיצומו של בירור על תביעת רשלנות רפואית, קחו בחשבון שתזומנו לוועדה שמחזיקה בתפקיד מכריע בכול הנוגע לאופי הקביעה. לאור הדברים חשוב לדעת כיצד להתנהל מול הוועדה, במיוחד לאור העובדה שהיא אינה אורכת יותר מכמה דקות קצרות, בהן יש להיות ממוקדים. אי לכך מהותי לדעת מה לעשות, ממה להימנע, על מה להתעקש, מה לחדד וכדומה. פה נרגיע שאין צורך לעסוק בניחושים, אלא כל עוד פונים אל גוף מסייע (כגון עורך דין שבקיא בתחום), הרי שניתן לקבל כלים יעילים – להניע את הוועדה אל עבר ההכרעה הרצויה.

טיפים יעילים

אומנם ועדה רפואית מאוד חשובה ואף מורכבת מאנשים משכילים, אך המציאות מראה שלא פעם הם ממהרים למקרה הבא, ועל כן גם רופאים מומחים לא תמיד יעיינו בסך המסמכים שארגנתם לכבוד המפגש. מה ניתן לעשות? להקפיד על סדר – לאגד באופן כמה שיותר מסודר את סך המסמכים, כך שהרופאים ישתפו פעולה ויעברו על הדגשים. אלו עוד טיפים קיימים? יש להכין דף מסודר בו כתובים כל הטיעונים הרלוונטיים לצד בעיות עכשוויות. על מנת לעשות זאת נכונה מומלץ לעבור מראש על החומר הרפואי. כמו כן, טוב לדעת שמותר להגיע עם מלווה (בן משפחה/ חבר וכדומה). מדוע מוטב לנצל זאת? כיוון שהרבה אנשים ברגע האמת מתרגשים ואילו המלווה יכול להציף עבורם נקודות קריטיות.

ועדה רפואית

שלב ביניים

לא תמיד בתום הוועדה תזכו לקבל את הקביעה המיוחלת, אלא בחלק מהמקרים תתבקשו לעבור בדיקות נוספות, או פשוט להציג מסמכים נוספים. אם זה המקרה, תקבלו מכתב מפורט מטעם הוועדה. כיצד בסופו של תהליך הרופא המומחה מקבל החלטה? בהתאם ל"ספר הליקויים", ספר שמאגד את סך הליקויים הרפואיים לצד אחוזי נכות מוגדרים. כמו כן, ראוי לדעת שבסוף התהליך לא רק יקבעו את אחוז הנכות, אלא גם את סוגו (זמני/ קבוע) ואת התאריך שבו אחוז הנכות נכנס לתוקף.

לא מרוצים? מערערים!

בהנחה והוועדה הרפואית אינה הובילה לתוצאות הרצויות, טוב לדעת שניתן להגיש ערער, אך זאת אפשרי לבצע רק תוך 60 יום (מהיום בו החלטת הוועדה הועברה לתובע). מוטב לנצל זאת? יש לקבל ייעוץ מקצועי נקודתי, וזאת כי בחלק מהמקרים ההזדמנות השנייה עשויה לפעול לרעתכם, למזער את שיעור הנכות. במי נכון להיוועץ? רק בעורך דין שבקיא בתחום ושמחזיק בניסיון עשיר במיצוי זכויות רפואיות.

חוק וסדר

לבסוף נציין שמצד אחד מדובר בבדיקה גופנית, אך מצד שני גם פה ניתן להשפיע על מהלך הקביעה הסופית, כמובן אם נעזרים בהכוונה מקצועית. מה עוד? חשוב לשמור עותק של הפרוטוקול הרפואי מטעם הוועדה (נשלח בדואר ביחד עם דבר ההחלטה). מדוע? עשויים להתעורר מגוון צרכים שטופס זה עשוי לסייע להם, ולו פטור ממס הכנסה.