ע"פ הסטטיסטיקה, 1 מכל 14 תינוקות נולד פג. בשל המודעות ההולכת וגוברת לנושא של פגים ולידה מוקדמת, ניתן להבין מראש מהן ההשלכות של לידה מוקדמת לא רק כלפי היילוד אלא גם כלפי האם. במאמר זה נציג סקירה אודות ההשלכות של לידה מוקדמת, וכיצד ניתן למזער נזקים.
לידה מוקדמת: מודעת הולכת וגוברת לנושא
בעשור האחרון ניתן לראות כיצד המודעות ללידה מוקדמת עלתה באופן משמעותי, בעיקר בזכות נשים מפורסמות אשר דיברו בפתיחות על כך שהן עברו לידה מוקדמת ובעקבות כך הילד/ה נולדו פגים. חשוב להבין כי אם בעבר הטיפול בעבור יילודים שנולדו פגים היה מצומצם למדי, כיום בזכות מחקרים רפואיים כמו גם פיתוח טכנולוגי פורץ דרך ניתן לסייע לפגים גם בגילאים צעירים מאוד, ולמעשה להציל את חייהם. זו הנקודה להסביר כי תינוק אשר נולד לפני השבוע ה 37 להיריון נחשב כלידה מוקדמת, כאשר הסיכון ללידה מוקדמת עולה במידה וישנו רקע רפואי קודם, היריון עם תאומים או שלישיה או היריון בסיכון. נוסף לכך, כ 20% מהפגים נולדים בניתוח מתכונן מראש, בעקבות בעיות רפואיות של האם או בעקבות בעיה רפואית אצל התינוק.
מהם ההשפעות של לידה מוקדמת על פגים?
ראשית נציין כי תינוקות רבים סובלים מצהבת ילודים, ולכן היחס הרפואי לפגים מתבצע באמצעות צוותים ייעודים הכוללים רופאי ילדים ומומחים לפגים, כל זאת מתוך מטרה לספק ליילוד מעטפת רפואית מלאה לצורך החלמה. חשוב לציין כי רוב התינוקות מצליחים להתפתח באופן תקין, אולם ישנם מקרים בהם מתגלה כי בעקבות הלידה המוקדמת, ישנו עיכוב התפתחותי. לכן, ההשוואה של פגים ביחס לשכבת הגיל שלהם היא שונה – אם תינוק נולד לדוגמא שלושה חודשיים לפני הזמן, ההשוואה לגבי התפתחותו תתבצע על בסיס היותו בן תשעה חודשיים, ולא שנה. נוסף לכך, פגים נמצאים בסיכון לעיכוב בהתפתחות השפה, ואילו 40% מהפגים מאובחנים עם לקויות מוטוריות. מחקרים מצאו כי ללידה מוקדמת יש השפעה גם על בעיות חברתיות וקשיי חשיבה ולמידה, אולם לא מדובר בהכללה גורפת. חשוב להבין כי עם מעטפת נכונה ניתן בהחלט להתגבר על הפערים, כמו יצירת קשר עם קלינאית תקשורת או מומחים לפגים.
חרדה, דיכאון ותחושת לחץ מוגברת אצל הורים לפגים
לידה של פג עלולה להוביל לתחושה של מתח וחרדה אצל ההורים, בשל היותם של הפגים קטנים ופגיעים. נשים רבות מדווחות על חשש להחזיק את התינוק או לטפל בו, ולכן מבקשות לקבל סיוע מקצועי. החשש מפני העתיד מאפיין גם הוא לידה מוקדמת, כמו גם תחושת אשם. חשוב להבין כי מדובר בסיטואציה נפוצה, ועם טיפול נכון ניתן בהחלט להתגבר על הקשיים ולהוביל את הילד לדרך המלך – כל זאת מתוך הבנה כי מעטפת נכונה מהווה את הבסיס.
תגובות אחרונות