התקף חרדה: המדריך המלא

התקף חרדה, הוא סוג של מצב נפשי, אשר מפריע לתפקוד השוטף של אנשים רבים. ייחודו, בכך שמופיעות בו תחושות שליליות ועזות, נפשיות וגם גופניות ובפתאומיות יחסית. לרוב, הדבר מתרחש בנסיבות קבועות, אשר קשורות פעמים רבות לפעילות בציבור, כמו דיבור בפני קהל. שיא ההתקף מגיע בתוך 10 דקות והתחושות הגופניות הן שילוב מסויים של כמה, מתוך רשימה די ארוכה, כולל בחילה, כאבים בחזה, תחושת מחנק ואף תחושת סכנת מוות.

טיפול CBT

Cognitive behavioral therapy (CBT) או בעברית טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הוא טיפול שמסייע למנוע ולהקל על התקפי חרדה. הגישה מתמקדת בשינוי תפיסות, אמונות ומחשבות, אשר מביאות לחרדות אלה. זאת, מתוך הנחה שחרדות נגרמות מסיבות כאלה ולא מהנסיבות האובייקטיביות עצמן, בהן מתרחש התקף החרדה. תפיסות ואמונות, מובילות למחשבות מסוימות, אשר בשילוב נסיבות חיצוניות, מביאות לרגשות שונים. מכלול זה, עשוי במצבים מסוימים להסתכם בחרדה. כדי לקרוא יותר לעומק על הנושא, וללמוד על האופציות לפתרון מהיר, היכנסו לאתר חיבורים, שם תוכלו למצוא שלל מאמרים מקצועיים בתחום.

התמודדות עם התקף חרדה

להבדיל בין הגופני לנפשי

ראשית, חיוני להבטיח שלא מדובר במחלה פיזית ובמידה וכן, לוודא שהיא זוכה לטיפול. ואכן, מצבים אלה מעלים לעתים קרובות אצל האדם עצמו תחושה, שייתכן כי הוא לוקה בליבו. בדיקות רפואיות יוכלו לחדד נקודה זו. מהיבט הטיפול, ישנם פתרונות פיזיים חלקיים להתמודדות עם מצבים אלה, דוגמת תשומת לב לנשימה רגועה ונינוחה.

מקור המצב

ההנחה המקובלת, היא שמדובר בהפעלה שלא לצורך של המערכת הסימפתטית, שמתבטאת בהכנת הגוף להתמודדות עם סכנה. מערכת זו, מכינה את הגוף לפי הכלל הידוע של "הילחם או ברח", אלא שבמצבים בהם מדובר כאן, אין כל סכנה אובייקטיבית של ממש – אין במה "להילחם". הדבר דומה לרכב בו דוושת הגז נלחצת, בעודו במצב ניוטרל. במקביל, האדם לרוב אינו יכול לברוח או שלא מתאים שיברח ממצבים אלה. במידה והוא "בורח" שוב ושוב, הדבר ייפגע בחיי היום יום שלו.

תרופות

נציין, כי ישנם גם טיפולים תרופתיים שונים להתקפי חרדה. ברור כי טיפולים אלה לא מהווים פתרון טוב בפני עצמם, מעצם היותם מענה לסימפטומים בלבד. מצד שני, הם עשויים להקל במקרים חריפים של התקפי חרדה.

תרגול

תרגול מבוקר של תגובה נכונה במצבים שמביאים להתקפי חרדה, הוא אחת משיטות הטיפול החשובות. בעוד שהנטייה היא להימנע מהמצבים מעוררי החרדה ולנקוט בפעולות "הגנה" שונות במהלכם, זו היא גישה שונה מהותית. הגישה הרגילה היא פאסיבית – "בריחה", בעוד שהגישה הטיפולית היא אקטיבית – "לחימה". נדגיש, כי מדובר בתהליך הדרגתי, אשר מבוצע בשליטה מלאה של האדם ולא בגישה קיצונית או כפויה. התגובה הנכונה תהיה בין השאר כזו, שלא תהיה תלויה באמצעי עזר תרופתיים או אחרים או לפחות תצמצם אותם בהדרגה.

לסיכום

ניתן וחשוב לשנות את הנטייה להתקפי חרדה, בעזרת מודעות להם והשקעה הדרגתית בטיפול מתאים.