בלוטת התריס היא בלוטה בצורת פרפר הנמצאת בצוואר, והיא בעלת חשיבות גבוהה בתפקוד הגוף. היא משחקת תפקיד במהירות שבה הקלוריות בגוף נשרפות ובהשפעה על פעימות הלב. התמודדות עם כל סוג של סרטן היא קשה ומורכבת, אבל חשוב לדעת שיש דרכים שונות לנסות לטפל בו, וכך גם כאשר מדובר בסרטן בלוטת התריס. מספר האבחנות של סוג סרטן זה נמצא בעלייה בשנים האחרונות, ולכן חשוב להעלות את המודעות ולהכיר אותו. במדריך זה נכיר לכם את סוגי הסרטן של בלוטת התריס ונברר מהם דרכי הטיפול השונות.
סוגי סרטן
האבחנה של סרטן בלוטת התריס מתחילה בדרך כלל בבדיקה גופנית שגרתית שבה הרופא עשוי להרגיש גושים או צמיחה באזור הצוואר.
- סרטן פפילרי: הצורה הנפוצה ביותר של סרטן בלוטת התריס, וגם אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בקרב נשים. הוא גדל לאט מאוד ובדרך כלל משפיע רק על אונה אחת של בלוטת התריס.
- סרטן פוליקולרי: מעט פחות נפוץ ונוטה להתפשט לחלקים אחרים בגוף. נפוץ יותר בקרב צעירים או אנשים בגיל העמידה.
- סרטן מדולרי: מקורו בתאי בלוטת התריס הנקראים תאי C, והוא נחשב לנדיר במיוחד. יכול להתפשט לחלקים אחרים של הגוף.
- סרטן אנפלסטי: הנדירה וגם האגרסיבי ביותר. גדל במהירות ויכול להיות מאתגר במיוחד לטיפול.
אפשרויות טיפול
דרך הטיפול בסרטן בלוטת התריס נקבעת בהתחשב בסוג, בשלב ובבריאות הכללית של האדם. להלן שיטות הטיפול העיקריות:
- ניתוח: במקרים מסוימים ניתן לעבור ניתוח לכריתת הגידול, וזהו הטיפול הנפוץ ביותר בסרטן בלוטת התריס. הליכים כירורגיים שונים מומלצים בהתאם להיקף וסוג סרטן בלוטת התריס.
- יוד רדיואקטיבי: יוד רדיואקטיבי יכול למצוא ולהשמיד תאי בלוטת תריס או תאים סרטניים שלא הוסרו בניתוח או כאלה שהתפשטו למקומות נוספים בגוף אחריו. היוד ניתן למטופל דרך הפה, והוא מתאים לסוגים מסוימים של סרטן בלוטת התריס.
- תחליפי הורמונים: לאחר הסרת בלוטת התריס, הגוף יתקשה לייצר עוד את ההורמונים שמיוצרים על ידי בלוטת התריס. כתוצאה מכך נדרשות גלולות לתחליפי הורמונים.
- טיפול בקרינה חיצונית: משתמש בקרני רנטגן באנרגיה גבוהה כדי להתמקד ולהשמיד תאים סרטניים. זה לא נפוץ בסרטן בלוטת התריס בשלב מוקדם, אבל עשוי להיות מיושם בסוגים אגרסיביים או כאשר המחלה התפשטה לעצמות או רקמות אחרות.
אפשרויות נוספות
- כימותרפיה: כימותרפיה משתמשת בתרופות כדי להרוג תאים סרטניים או לעצור אותם מלהתחלק. זה משמש בדרך כלל כאשר טיפולים אחרים לא עבדו.
- טיפול ממוקד מטרה: טיפול זה משתמש בתרופות המכוונות באופן ספציפי לתאים סרטניים, ומונעות את צמיחתם והתפשטותם. זה מומלץ בדרך כלל בשלבים מתקדמים של סוגים מסוימים של סרטן בלוטת התריס.
- מריחואנה רפואית: במקרים חריגים ניתן לקבל מריחואנה רפואית להקלה על ההתמודדות עם הכאבים הכרוכים בטיפולים. זהו לא טיפול נגד המחלה, אלא ישירות נגד הסימפטומים שיכולים להתלוות אליה.
טיפול ומעקב לאחר ההסרה
חשוב לבצע מעקב באופן קבוע לאחר הטיפול וההסרה של סרטן בלוטת התריס. כך ניתן לשמור על הגוף מחזרתו של הסרטן, וכן לתפוס אותו ולטפל בו במהירות אם כן חזר. המעקב נדרש גם כדי לבדוק את תגובת הגוף לטיפולים השונים בטווח הרחוק, כמו למשל לטיפול ההורמונלי ולניתוח. לאחר הטיפול נדרש לבצע בדיקות דם ובדיקות גופניות סדירות. בנוסף, חשוב לזכור שאתם לא חייבים לעבור את התהליך הזה לבד. ניתן לפנות לאגודה למלחמה בסרטן למענה על שאלות ולקבלת סיוע בנושאים שונים, החל מעזרה בהתמודדות ועד ליווי בקבלת טיפולים.
לסיכום
סרטן בלוטת התריס הוא סוג די נפוץ של סרטן שחשוב להכיר לעומק וכן לדעת מהן דרכי הטיפול בו. גילוי מוקדם יכול להיות מה שיעשה את ההבדל בסופו של דבר בדרך הטיפול, באגרסיביות ובזמן שייקח להתאושש חזרה. ידע הוא כוח, וחשוב שתשמרו על הידע בנושאים מהותיים כמו זה. אם אתם או קרוביכם מתמודדים עם סרטן בבלוטת התריס זכרו שאתם לא חייבים לעבור שום תהליך כזה לבד ושתמיד יש למי לפנות לבקשת עזרה במקרים קשים.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.
תגובות אחרונות