ימי קורונה: האם אנחנו לקראת משבר כלכלי עמוק?

איום הקורונה מתחיל לאותת שהוא מעט נסוג, אם כי אף אחד לא באמת יודע לאן תוביל החזרה לשגרה ובטח שאף אחד לא באמת יודע לאן המצב הכלכלי עומד לפנות, אך ללא ספק יש מגוון דעות, ועל כן אם גם אתם תוהים עד כמה המשבר הכלכלי עמוק, או עד כמה רחוק האור שבקצה המנהרה, אתם מוזמנים ללמוד מה אומרים המומחים השונים.

דעת המומחים

לפי כלכלני בנק "יוליוס בר" אנו אכן צופים במאפיינים של התרסקות כלכלית, אך יחד עם זאת מדובר במיתון קצר ומשמעותי שעומד להיתמך בנורמליזציה מתונה, אם כי תהליך השפל בהחלט עומד להתמשך. גם למייסד מיקרוסופט יש מה לומר בנושא, אך הוא בעיקר מתמקד ביכולת המדהימה של החדשנות להגיב בזמן אמת, ובכול הנוגע לכלכלה הוא מחדד שגם אם אנשים טועים לחשוב שעומדים לרשותם הנתונים והכלים לפענח את עולם הכלכלה, הרי שאין זוהי כלל המציאות, ולו כי החזרה לשגרה רק עשויה להוביל להתפרצות מחודשת – להעמיד בפני סיטואציה כלכלית הרבה יותר מאתגרת. אי לכך רבים מחפשים אחר פתרונות יצירתיים, קרי הסבת תפקיד, כאשר אפילו צעד כמו הוצאת דרכון אירופאי יכול להיות תוכנית ביטוח.

גירעון תקציבי

עם כל הכבוד לדעות השונות, האמת היא שאין צורך להיות מומחה גדול בכדי להבין שהמחיר הכלכלי ששולם הוא ללא ספק חסר תקדים. עסקים שלמים נסגרו בשביל לבלום את המגפה, ופה חשוב להבין שלא רק הממשלה עומדת מאחורי כך, אלא יש להניח שגם אם ההנחיות לא היו יורדות מלמעלה, אנשים עדיין היו משנים את אופי ההתנהלות – היו בוחרים להימנע מלהגיע למסעדה ואף למקום העבודה. כמו כן, הכלכלנית הראשית מטעם האוצר מצהירה שהתחזית המעודכנת נכון להיום צופה גירעון תקציבי שעתיד להגיע ל11%, כאשר היחס "חוב תוצר" עשוי בסוף חודש דצמבר להגיע למצב שבו הוא נותר רק במעט נמוך מהממוצע של שאר המדינות שמשתייכות ל OECD (כ30 מדינות).

ימי קורונה- האם אנחנו לקראת משבר כלכלי עמוק

תרחיש פסימי לצד אופטימי

עתה כשההקלות יותר נרחבות, עדיין רבים לא יודעים כיצד נחזור לשגרה, ואף הורים רבים נאלצים לחזור לשלם על גנים ומצד שני הפרנסה הקבועה עדיין לא חזרה – בעיה שעומדת בפני עצמה ושמובילה להשוות בין התרחיש הפסימי לאופטימי. שנרחיב? ובכן התרחיש הפסימי צופה התאוששות איטית שתתפרס לאורך שנים, משמע הצמיחה השלילית צפויה להגיע ל6.5%, כאשר הפערים רק יתעצמו ככול שיחלוף הזמן. מנגד, התרחיש האופטימי צופה שהמשק יתכווץ רק ב5.4%, כך שכבר מהמחצית השנייה של השנה נחווה התאוששות מהותית.

נופלים וקמים

בשורה התחתונה נציין שנגיף הקורונה שינה את חוקי המשחק – הוכיח לכולנו עד כמה הכלכלה שברירית, וכיוון שמראש הגענו לנקודת ההתחלה בגירעון די גבוה, הרי שלממשלה קשה לתמרן. עם זאת, אנו ידועים כעם שנופל וממהר לקום על הרגליים, ואכן יש לקוות שכך יקרה גם הפעם.