מנקים את הגרון: תרופות סבתא לליחה ושיעול

פעם התעוררתם עם אף סתום, בהרגשה כאילו משהו תקוע לכם בגרון? תחושה זו נובעת לעתים קרובות מליחה, בעיה נפוצה שרוב האנשים חווים בשלב מסוים. ליחה יכולה להיות מעצבנת ולא נוחה, אבל חשוב להבין מה זה ואיך לטפל בזה בעזרת תרופות סבתא לליחה ושיעול למען רווחתכם.

מה זה ליחה?

ליחה היא סוג של ריר המיוצר על ידי מערכת הנשימה, במיוחד בריאות ובדרכי הנשימה התחתונות. ריר הוא חומר סמיך ודביק המרפד את דרכי הנשימה, ומשמש כמחסום מגן ללכידת אבק, חיידקים וחלקיקים אחרים שעלולים להזיק לריאות. כאשר הגוף שלכם מזהה גירוי או זיהום, הוא לרוב מייצר יותר ריר כדי להגן על דרכי הנשימה שלכם, והריר העודף הזה הוא מה שאנו מכנים ליחה.

הגורמים לליחה

ייצור ליחה הוא חלק טבעי ממנגנון ההגנה של הגוף, אבל כאשר היא מוגזמת, זה יכול להיות סימן למחלות רקע שונות. הינה כמה סיבות נפוצות לליחה:

  • זיהומים: זיהומים ויראליים או חיידקיים, כגון הצטננות, שפעת או ברונכיטיס, יכולים להוביל לייצור מוגבר של ליחה. הגוף שלכם מייצר יותר ריר כדי ללכוד ולסלק את הפתוגנים.
  • אלרגיות: תגובות אלרגיות לאבקנים, לאבק, לעובש או לפרווה של חיות מחמד יכולות לגרום לגוף לייצר יותר ריר כשהוא מנסה להיפטר מהאלרגנים.
  • אסתמה: באסתמה, דרכי הנשימה הופכות דלקתיות וצרות, מה שמוביל לייצור ריר מוגבר ככל שהגוף מנסה להגן על הריאות מפני גירויים.
  • עישון: עישון מגרה את הריאות ואת דרכי הנשימה וגורם לדלקת כרונית ולייצור ריר מוגזם. זה נראה לעיתים קרובות במצבים כמו ברונכיטיס כרונית, צורה של מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD).
  • מחלת ריפלוקס קיבתי-ושטי (GERD): רפלוקס חומצי עלול לגרום לתוכן הקיבה לעלות בחזרה לגרון, לגרות את הרירית ולהוביל לייצור מוגבר של ריר.
  • גורמים סביבתיים: חשיפה למזהמים, כימיקלים או אוויר יבש עלולה לגרות את דרכי הנשימה, וכתוצאה מכך להביא לליחה רבה יותר כתגובת הגנה.

 

תרופות סבתא לליחה ושיעול

אם אתם מתמודדים עם ליחה ושיעול נלווה, מספר תרופות סבתא לליחה ושיעול יכולות לעזור להרגיע את התסמינים ולנקות את דרכי הנשימה. קראו כאן על איך להיפטר מליחה בדרכים טבעיות:

  • שאיפת אדים: שאיפת אדים היא דרך פשוטה אך יעילה לשחרר ליחה ולפתוח את דרכי הנשימה. אתם יכולים לעשות זאת על ידי מים רותחים, לשפוך אותו לתוך קערה, ושאיפת האדים תוך כיסוי הראש עם מגבת. הוספת כמה טיפות של שמן אקליפטוס יכולה לשפר את ההשפעות, שכן לאקליפטוס יש תכונות טבעיות נגד גודש.
  • דבש ולימון: לדבש יש תכונות אנטיבקטריאליות טבעיות והוא יכול להרגיע כאב גרון, בעוד לימון עשיר בוויטמין C, שיכול לחזק את מערכת החיסון. ערבוב כף דבש עם מעט מיץ לימון במים חמים יכול לספק הקלה משיעול ולעזור לדלל את הריר.
  • תה ג'ינג'ר: ג'ינג'ר ידוע בתכונותיו האנטי דלקתיות, שיכולות לעזור להפחית את הדלקת בדרכי הנשימה ולהקל על גירוש הליחה. כדי להכין תה ג'ינג'ר, פשוט השרו פרוסות ג'ינג'ר טריות במים חמים למשך כמה דקות ושתו אותו חם. ניתן להוסיף דבש לאפקט מרגיע נוסף.
  • גרגור מי מלח: גרגור עם מי מלח חמימים יכול לעזור לנקות ריר מהחלק האחורי של הגרון ולהפחית את הגירוי שגורם לשיעול. מערבבים חצי כפית מלח בכוס מים חמים ומגרגרים במשך 30 שניות, ואז יורקים אותו.
  • הקפידו על שתייה: שתייה מרובה של נוזלים, במיוחד חמים כמו תה צמחים או מרקים צלולים, יכולה לעזור לדלל את הריר, מה שמקל על סילוקו. מים, באופן כללי, שומרים על הגוף שלכם רווי, וזה חיוני כאשר הגוף מייצר ריר עודף.
  • חלב וכורכום: כורכום מכיל כורכומין, בעל תכונות אנטי דלקתיות ואנטי בקטריאליות. שתיית חלב חם עם כפית אבקת כורכום לפני השינה יכולה לעזור להפחית ליחה ולהרגיע שיעול מתמשך.
  • נענע: נענע מכילה מנטול הפועל כמפיג גודש טבעי. שתיית תה נענע או שאיפת אדים של נענע יכולים לעזור לפרק ליחה ולהקל על שיעול.

לסיכום

ליחה היא חלק טבעי של מערכת ההגנה של הגוף, אבל כאשר היא הופכת להיות מציקה, זה יכול להיות סימן למצב רפואי בסיסי. הבנת הגורמים לזה וידיעה כיצד לנהל את המצב בעזרת תרופות סבתא לליחה ושיעול יכול לעזור לכם לנשום טוב יותר ולהרגיש טוב יותר. שילוב תרופות אלו בשגרה שלכם יכול לא רק להקל על התסמינים שלכם, אלא גם לתמוך בתהליך הריפוי הטבעי של הגוף.

 

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.